Plusy a mínusy laboratórne pestovaných diamantov

25. februára 2024

Pokiaľ premýšľate nad výberom zásnubného prsteňa, jedna z otázok, ktorú si musíte zodpovedať je, aký diamant zvoliť. Vyberať môžete z prírodného, ale aj laboratórne vytvoreného diamantu, ktorý v poslednej dobe naberá na popularite. Prečítajte si náš obsiahly článok, vďaka ktorému viac porozumiete výhodám aj nevýhodám týchto diamantov, pochopíte vzájomné rozdiely a aj ich vlastnosti. V závere vám tak nebude robiť problém vybrať ten kameň, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám.

Laboratórne vytvorené diamanty, známe tiež ako umelo vytvorené, laboratórne pestované alebo skrátene lab-grown diamanty, vznikajú v prísne kontrolovaných laboratóriách pomocou pokročilých technológií. Obľuba týchto drahokamov prudko vzrástla vďaka etickým a udržateľným výhodám, ktoré ponúkajú (v porovnaní s prírodnými diamantmi).

Proces vzniku lab grown diamantov

Laboratórne pestovaný diamant vzniká dvoma spôsobmi:

  1. pomocou veľkého tlaku a vysokej teploty (HPHT)
  2. alebo pomocou chemického naparovania (CVD)

HPHT metóda napodobňuje proces vzniku diamantov v prírode tým, že vystaví „diamantový zárodok“ tepelnému tlaku, ktorý bol prvýkrát použitý na priemyselné účely v 50. rokoch 20. storočia. CVD metóda prebieha tak, že sa tento počiatočný „zárodočný kryštál“ umiestni do vákuovej komory plnej zahriatych vodíkových a uhlíkových plynov. Hneď ako sa pri stanovenej teplote rozložia, začne okolo nich kryštalizácia, ktorá spôsobí rast, výsledkom je vznik diamantu.

Rozdiel medzi laboratórne vytvorenými a prírodnými diamantmi

Ako sa laboratórne vytvorené drahokamy líšia od svojich prirodzene sa vyskytujúcich náprotivkov? A aké rozdiely z hľadiska vzhľadu a kvality je možné medzi oboma typmi pozorovať? Laboratórne vytvorené diamanty sú svojimi fyzikálnymi a optickými vlastnosťami na nerozoznanie od prírodných kameňov. Sú prakticky totožné. Vďaka najnovším technologickým procesom je ich vznik oveľa kratší, a to namiesto miliardy rokov, iba desiatky dní. V čom sa diamanty líšia, je ich hodnota. Zatiaľ čo tradičné diamanty majú tendenciu v priebehu času svoju hodnotu prirodzene zhodnocovať, laboratórne vytvorené diamanty nemôžeme považovať za investičnú záležitosť. Dôvod je prostý, množstvo prírodných diamantov časom klesá, ale laboratórne diamanty sa budú aj naďalej vyrábať.

Výhody lab-grown diamantov

Diamanty vytvorené človekom poskytujú etické a udržateľné riešenie a sú cenovo dostupnejšie ako tradičné ťažené diamanty. Prečo je to tak? Príťažlivosť týchto drahokamov pramení zo skutočnosti, že pri ich ťažbe nedochádza k narušeniu biotopov voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ako je tomu pri ťažbe prírodných diamantov. Vďaka tomu je ich pôvod oveľa šetrnejší k životnému prostrediu ako pri bežných drahých kameňoch získaných konvenčným spôsobom.

1. Sú etické a udržateľné

Ťažba diamantov v povrchových aj podzemných baniach zaťažuje prírodu, najmä v dôsledku odlesňovania, znečisťovania vody a veľkej uhlíkovej stopy, ktorá vzniká v priebehu energeticky náročných procesov. Okrem toho môže ťažba ohroziť voľne žijúce živočíchy a narušiť ekosystémy, čo má škodlivý vplyv na biodiverzitu a negatívny vplyv na miestne komunity. Na rozdiel od nich vznikajú lab grown diamanty v prísne kontrolovanej výrobe, aj vďaka tomu dochádza k nižšej uhlíkovej stope. Ich výroba eliminuje potrebu deštruktívnych ťažobných postupov a znižuje spotrebu energie a emisie uhlíka. Je však dôležité si uvedomiť, že na výrobu lab grown diamantov je aj tak stále potrebné veľké množstvo energie a jej udržateľnosť sa môže líšiť v závislosti od výrobných postupov každého laboratória. Lab grown diamanty sú tiež udržateľnejšou voľbou pre klenotníkov, ktorí uprednostňujú etický prístup k svojim šperkom a zároveň k svojim zákazníkom.

2. Sú cenovo dostupnejšie

Diamanty vypestované v laboratóriu sú v diamantovom priemysle stále obľúbenejšie vďaka svojej cenovej dostupnosti a kvalite. Obvykle stoja o 40 – 95 % menej ako prírodné diamanty podobnej veľkosti a kvality – napríklad laboratórne vytvorený diamant o váhe jedného karátu sa môže predávať za cenu okolo 1 200 USD, zatiaľ čo jeho prírodný náprotivok by bol oveľa drahší. Ceny laboratórnych kameňov sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti, farby, čistoty alebo výbrusu.

3. Rozmanitosť a farebnosť lab grown diamantov

Farebné lab grown diamanty sa vyrábajú pomocou pokročilých technologických postupov, ktoré napodobňujú prírodné podmienky, za ktorých diamanty vznikajú. Tieto diamanty získavajú svoje žiarivé farby pridaním stopových prvkov počas rastu, ako je bór pre modré odtiene alebo dusík pre žlté. Oproti prírodným diamantom tak môžete získať nekonečné množstvo farebných variantov. Pokiaľ ide o čistotu, laboratórne pestované diamanty obvykle vykazujú vynikajúcu čistotu vďaka kontrolovanému prostrediu, v ktorom vznikajú, a často vykazujú minimálne vnútorné chyby alebo inklúzie v porovnaní so svojimi prirodzene sa vyskytujúcimi náprotivkami.

Nevýhody laboratórne vytvorených diamantov

Aj pri nákupe lab grown diamantov musíte vziať do úvahy niekoľko potenciálnych nevýhod. Tou je ich hodnota, legitímnosť alebo nasýtenosť trhu v priebehu rokov. Než urobíte konečné rozhodnutie, je vhodné sa nad týmito otázkami zamyslieť.

1. Zachovanie hodnoty

Laboratórne pestované diamanty sú považované za cenovo dostupné drahokamy a veľmi obľúbené pre ich etický pôvod. V porovnaní s prírodnými kameňmi však stále panuje určitá neistota ohľadom zachovania ich hodnoty. To je možné pripísať predovšetkým väčšej ponuke, ktorá je aktuálne k dispozícii. Pokiaľ plánujete zakúpiť diamant ako investičnú príležitosť, potom pre vás nie sú lab grown diamanty vhodnou voľbou. Ich množstvo bude postupom času pribúdať, ale dostupnosť prírodných diamantov bude stále nižšia.

2. Vnímaná pravosť laboratórnych diamantov

Laboratórne vyrobené diamanty získavajú stále väčšie uznanie vďaka svojim zhodným fyzikálnym, chemickým a optickým vlastnostiam v porovnaní s tými prírodnými. Nedostatok autenticity spojený s laboratórnymi variantmi môže pre mnoho zákazníkov znižovať ich hodnotu. Aj keď ich niektorí nemusia považovať za pravé drahokamy, stále sú žiaducou voľbou pre zásnubné prstene aj ďalšie šperky. Tieto trblietavé alternatívy majú všetky rovnaké prvky ako prírodne vytvorené exempláre pod zemským povrchom, ale oproti nim sú za dostupnú cenu.

Laboratórne pestované diamanty vs. ostatné syntetické varianty

Pri výbere diamantových šperkov je nutné rozlišovať lab grown diamanty od ďalších vzácnych drahokamov, ako je kubická zirkónia alebo moissanit. Lab grown diamanty sú svojím chemickým zložením a charakterom porovnateľné s prírodnými diamantmi, zatiaľ čo tie druhé iba vyzerajú podobne, ale sú vyrobené z úplne iných látok.

Zloženie a vlastnosti

Laboratórne diamanty sú vytvorené s rovnakým usporiadaním atómov uhlíka ako prírodné diamanty, čo im dáva identické fyzikálne vlastnosti, vrátane vysokej tvrdosti a odolnosti. Naopak simulanty diamantu, ako je kubická zirkónia alebo moissanit, majú odlišné chemické zloženie, ktoré vedie k tomu, že sú oveľa mäkšie. A práve to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú laboratórne diamanty vhodnejšou voľbou na každodenné nosenie, pretože v porovnaní s inými syntetickými napodobeninami majú väčšiu trvanlivosť.

Vzhľad a trvanlivosť

Laboratórne a prírodné diamanty sú od seba okom na nerozoznanie. Vďaka svojej dlhej životnosti sú obaja ideálnou voľbou pre zásnubné prstene aj všetky ostatné šperky. Naproti tomu ich syntetické napodobeniny možno rozpoznať často jednoduchým pohľadom. Kubická zirkónia po čase pôsobí zakaleným dojmom, stráca svoj ligot a ľahko sa poškriabe.

Hľadanie renomovaného zdroja

Či už sa jedná o laboratórne pestované, alebo prírodné diamanty je nevyhnutné nájsť dôveryhodný zdroj, u ktorého nakúpite. Urobte si prieskum a vyberte si internetového predajcu alebo klenotníka, ktorý poskytuje diamanty certifikované špičkovými gemologickými laboratóriami, ako sú GIA (Gemological Institute of America) a IGI (International Gemological Institute). Nezabudnite si dôkladne preveriť recenzie zákazníkov, posúdiť povesť a dôveryhodnosť spoločnosti, aby ste sa pri kúpe oboch typov diamantov mohli rozhodnúť na základe správnych informácií.

Výber vhodného kameňa

Pri rozhodovaní a výberu diamantu zvážte faktory, ako sú osobné preferencie a rozpočet, a zároveň zhodnoťte výhody a nevýhody prírodných diamantov zo zemského povrchu alebo laboratórne vytvorených kameňov. Pokiaľ zvážite všetky aspekty, určite sa rozhodnete, ktorý kameň je pre vás najvhodnejší.

Prečítajte si tiež:

Zoznámte sa: Najkrajšie náušnice s laboratórnymi diamantmi

Zoznámte sa: Najkrajšie náušnice s laboratórnymi diamantmi

Predstavte si, že vstúpite do sveta, kde sa stretáva luxus a inovácia. Kde vznikajú šperky, ktoré očarujú zmysly. Náušnice s laboratórnymi diamantmi sú dokonale spracované drahokamy, ktoré na prvý pohľad vyžarujú eleganciu. Medzi nepreberným množstvom dostupných...

Objavte jedinečnú krásu laboratórnych diamantov

Objavte jedinečnú krásu laboratórnych diamantov

Laboratórne vypestované diamanty sa stali prevratnou novinkou v šperkárskom priemysle a poskytujú dizajnérom príležitosť na vytvorenie jedinečných a inovatívnych šperkov. Od neštandardných tvarov, žiarivých farieb až po moderné výbrusy – laboratórne pestované diamanty...